Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Ποιος ήταν τελικά ο Κώστας Σπέρας ;

Ποιος ήταν τελικά ο Κώστας Σπέρας ; Ποιος ήταν ο ρόλος του στην Κατοχή ;
Ας απολαύσουμε επιστολές από το αρχείο του ΕΔΕΣ , όπως αυτό έπεσε στα χέρια του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ το χειμώνα του 1944 , μετά την κακήν κακώς καταδίωξή του από την Ήπειρο .

Αριθ. 9754
25-9-43 Εις Σκιαδάδες Αθ. 16 Σ/βριου 1943

Αγαπητέ Στρατηγέ
(…)
Και επί άλλου ζητήματος κατέστησα προσεκτικόν τον Λαιμόν επί των προσπαθειών του δια την διείσδυσιν του ΕΔΕΣ εις τον εργατικόν κόσμον.
Προς τον σκοπόν αυτόν εξέδωσε δυο εφημερίδες εν συνεργασία με έναν απατεώνα εργατοπατέρα υπηρετήσαντα αστυνομικήν κατασκοπείαν
(Σπέραν ονομαζόμενο) και πασίγνωστον εις την εργατιά...

Με πολλή αγάπη
Πολύβιος


Σεβαστέ και αγαπητέ μου Καπού,
2-9-43
(…)
Επίσης συμπληρών εργασίαν του αγ. αδελφού Λαιμού στον εργατικόν κόσμον δια της προσλήψεως του Ευαγγέλου, έβαλα εγώ και την ανεξάρτητον
συνδικαλιστικήν οργάνωσιν εργατών Ελλάδος, για την οποίαν θα σας παρακαλέσω να εγκρίνητε ένα ιδιαίτερο κονδύλιο περί τα 15 – 20 εκατομμύρια
μηνιαίως, γιατί δεν πρέπει να χάσωμε μια τέτοια δύναμη η οποία είναι ο αντίπους του Κομμουν. Κόμματος στις εργατικές τάξεις και από την οποία η
οργάνωσίς μας καρπούται όλα τα νέα, όλες τις κινήσεις κλπ. της ΕΑΜ (…)

......

-------------
Και αυτό το αφιέρωμα βασίστηκε στον karhergr, αν υπάρχουν αντίθετα στοιχεία ή αμφισβητήσεις των ντοκουμέντων οποιός θέλει μπορεί να τα δημοσιεύσει εδώ.

6 σχόλια:

  1. Μια συμπλήρωση

    Τα αρχεία που παρατέθηκαν στο προηγούμενο αφιέρωμα για τον Κ.Σπέρα προέρχονται από το βιβλίο "Ναπολέων Ζέρβας «Ο μισθοφόρος»
    Από τα απόρρητα αρχεία του ΕΔΕΣ"


    Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το παρόν βιβλίο προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του πρώτου γραμματέα του ΕΑΜ,Λευτέρη Αποστόλου,που φυλάσσει η Αγνή Σιδερίδου.Επίσης από τα δημοσιεύματα της "Ελεύθερης Ελλάδας" κατά την τριετία 1945-1947,από δημοσιεύματα άλλων εφημερίδων την ίδια τριετία και από τον παράνομο αντιστασιακό τύπο 1942-1944.

    Πως έφτασε το αρχείο του ΕΔΕΣ στα χέρια του ΕΛΑΣ;
    Οπώς διηγείται ο Γιώργος Χουλιάρας:
    "Στις αρχές ττου Οχτώμβρη 1943 με διαταγή του Γενικού στρατηγίου του ΕΛΑΣ συγκροτήθηκε το 42 Σύνταγμα από τα αρχηγεία
    (...) Ο Ζέρβας μας κήρυξε τον πόλεμο
    (...)
    Στα τέλη Νοέμβρη(εννοεί το 1943 και όχι το 1944)τμήματα του Συντάγματος διαβαίνουν νύχτα τον Αραχθο και αιφνιδιάζουν τις δυνάμεις του Ζέρβα στην περιοχή Καλέντζι-Πλέσια
    Ο Εχθρος εγκαταλείπει το πολεμικό υλικό του και φεύγει.Επίσης όλα τα υλικά που στην διάρκεια των μαχών αυτών του έριχναν οι Άγγλοι,πέφτουν στα χέρια μας.Μεταξύ άλλων υλικών έπεσε στα χέρια του ΕΛΑΣ και ένα σημαντικό τμήμα από αρχεία του ΕΔΕΣ"
    σελ.9-11 Ν.Ζ ο μισθοφόρος

    Η αναφορά για τον Σπέρα τον κατά "Πολύβιο" απατεώνα εργατοπατέρα υπηρετήσαντα αστυνομικήν κατασκοπείαν υπάρχει στην σελίδα 75 -ομοίως.
    Η αναφορά για την χρηματοδότηση ειναι στις σελίδες 75-76-ομοίως.

    Μια ωραία ομιλία για το βιβλίο,από τον Γιάννη Μπανιά στην εφημερίδα Εποχή.
    http://www.epohi.gr/zervas_issues_2732005.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμπλήρωση 2

    Οπώς γράφει ο Θ.Μακρίδης στην Μυστική Εκθέση,που συνέταξε το 1946,κατόπιν εντολής του Νίκου Ζαχαριάδη(και κάνει σκληρή κριτική στον ΕΛΑΣ και τα στελέχη του)

    2)Το Γ.Σ του ΕΛΑΣ υπαίθρου και η έν Αθήναις καθοδήγησις του ΚΚΕ είχον λάβει γνώσιν τον Οκτώβριον του 1943 εγγράφων του αρχείου Ζέρβα,δια των οποίων απεδεικνύετο η τη ανοχή,αν όχι προτροπή,του στρατηγείου Μ.Α(δια των πρακτόρων της Μ.Ο.4)συνεργασία του με τον Γερμανικόν Στρατόν κατοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν καταλαβαίνω γιατί με τα τόσα (και άλλα ακόμα)στοιχεία που υπάρχουν για τον Σπέρα να μην παρέμβαινες και εσύ στη Βίκι,στην ήδη υπάρχουσα αγιογραφία που ορισμένοι έσπευσαν να του στήσουν.

    a_nonymous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φίλε,το θέμα δεν έχει λήξει ακόμη.
    Ισως πάρει λίγο χρόνο ακόμη(μήνες)αλλά θα παρουσιαστεί καινούργιο αφιέρωμα με νέα στοιχεία πιο καλά παρουσιασμένο.
    Ισώς βρούμε και κάτι ακόμα.Θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρουσίαση του βιβλιου(που εμπεριέχει και το αρχείο του ΕΔΕΣ)έχει γίνει και από τον πανεπιστημιακο Θανάση Σφήκα.

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=356001





    Αρχεία και αχρειότητες

    Του Θανάση Δ. ΣΦΗΚΑ

    |Ναπολέων Ζέρβας "ο μισθοφόρος": από τα απόρρητα αρχεία του ΕΔΕΣ|, πρόλογος Μπάμπης Γραμμένος, εισαγωγή Θεόδωρος Δ. Σαμπατακάκης, παρουσίαση - σχολιασμός Λευτέρης Αποστόλου, εκδόσεις Φιλίστωρ, Αθήνα 2005

    Παρά τον αυξανόμενο όγκο των σχετικών δημοσιευμάτων, η ιστορία της δεκαετίας του '40 παραμένει ημιτελής, καθώς η "νέα" τάση είναι τα αφαιρετικά, αποσπασματικά και εμπειρικώς έωλα σχήματα. Και γι' αυτό τον λόγο, συνεπώς, είναι ευπρόσδεκτη κάθε προσπάθεια ανάδειξης νέων τεκμηρίων ή, στην περίπτωση αυτού του βιβλίου, διεύρυνσης της προσβασιμότητας σπάνιων ή "ξεχασμένων" πηγών. Εδώ πρόκειται για την αναδημοσίευση μέρους του αρχείου του ΕΔΕΣ, που περιήλθε στα χέρια του ΕΛΑΣ στα τέλη του φθινοπώρου 1943 και πρωτοδημοσιεύθηκε από τον Λευτέρη Αποστόλου στην |Ελεύθερη Ελλάδα| το 1945. Η παρούσα έκδοση εμπλουτίζεται με στοιχεία από το προσωπικό αρχείο του Αποστόλου, εφημερίδες της περιόδου 1945-1947 και τον αντιστασιακό τύπο του 1942-1944. Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν, αποσαφηνίζουν και τεκμηριώνουν ορισμένες από τις αιτιάσεις σχετικά με τον ρόλο, τον χαρακτήρα, την οργάνωση, τα κίνητρα και τη συμπεριφορά του ΕΔΕΣ και του αρχηγού του.


    .................

    Ο Θανάσης Δ. Σφήκας είναι ιστορικός και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων|

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η άλλη άποψη...

    http://tassosanastassopoulos.blogspot.gr/2009/08/houliaraskarhergr.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή