Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Το τελευταίο έγκλημα της 4ης Αυγούστου

Το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου όχι μόνο αρνηθηκε να δεχτεί τις υπηρεσίες των πολιτικών κρατουμένων,που προσφέρθηκαν να πάνε να πολεμήσουν στο μέτωπο εναντίον του εισβολέα,αλλά έφτασε στο σημείο να διαπράξει το πιο αποτρόπαιο έγκλημα και να παραδώσει τους πολιτικούς κρατουμένους ,αντίπαλους του καθεστώτος,στην πλειονότητα τους κομμουνιστές,στους ναζι κατακτητές.
Εικόνα
Απο τους 1870 κρατούμενους(κομμουνιστές,σοσιαλιστές,δημοκράτες,αντιφασίστες)που βρέθηκαν κρατούμενοι στα διάφορα στρατόπεδα στις 27 Απριλίου 1941,κατόρθωσαν να δραπετεύσουν οι 670.Από τους 1,200 που παραδόθηκαν στους ναζί κατακτητές οι 677 εκτελέστηκαν από τους ναζί κατά την διάρκεια της κατοχής και οι άλλοι 64 πέθαναν απο την πείνα και από τις ασθένειες.Τελικά,απο τους 1200 τους οποίους παρέδωσαν,μόνο οι 459 διεσώθησαν.Εξήντα δύο απ'αυτούς λευτερώθηκαν από τον Αη Στράτη,σε επιχείρηση του ΕΛΑΝ στις 17 Ιουλίου 1943.


"Εθνική Αντίσταση 1940-1945"
Μανώλη Γλέζος εκδόσεις Στοχαστής σελ 147.


Σημείωση,ένας απο αυτούς που παραδώθηκε στους Ναζι,ήταν και ο Ν.Ζαχαριάδης,γενικός γραμματέας του ΚΚΕ που σταλθηκέ στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.
Πράξη πρωτοφανής για τα δεδομένα της παγκόσμιας Ιστορίας.

4 σχόλια:

  1. Αν δεν έχεις διαβάσει ήδη το βιβλίο του Christoph Schminck-Gustavus "Νταχάου-Έλληνες κρατούμενοι και ο Νίκος Ζαχαριάδης" πιστεύω ότι θα το βρεις πολύ ενδιαφέρον γιατί ο Schmink έχει κάνει μια πραγματικά καλή έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέχασα να σου πω ότι είναι από εκδόσεις "Φιλίστωρ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και πώς είναι αυτό έγκλημα της "4ης Αυγούστου" (η παράδοση των Αριστερών στου Γερμανούς), αφού το καθεστώς της "4ης Αυγούστου" είχε λήξει όταν οι Γερμανοί εισήλθαν στην Αθήνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως είχε λήξει?χαχαχα!!!

    Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου,γιατι δεν τους απελευθέρωσε όταν έβλεπε οτι χανόταν ο πόλεμος?
    Μήπως περιμενε οτι οι ναζι θα τους απελευθέρωναν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή