Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Οι ανακρίβειες των απομνημονευμάτων του Α.Στίνα

Τα τελευταία χρόνια με την διάδοση του διαδικτύου και τη παράλληλη απομάκρυνση από τα ιστορικά γεγονότα, έχουνε ανακαλυφθεί διάφορα ντοκουμέντα τα οποία αναπαράχθηκαν αστραπιαία στον εθνικιστικό ηλεκτρονικό τύπο όπως ο λόγος του Άρη στην Δεσφίνα.Ντοκουμέντα που συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο των chains letters στην μικρή ιστορία του Ελληνικού Διαδικτύου.

‘Όμως πέρα από την προσπάθεια για μια εθνικιστική αναθεώρηση της ιστορίας η οποία είναι απλοϊκή και αυτοαναιρούμενη,υπάρχει και η αναθεώρηση της ιστορίας από τα αριστερά*.Εκεί πρωτεύοντα ρόλο παίζουν τα απομνημονεύματα του Α.Στίνα.

Κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο,ενώ έχουν γίνει σημαία ενός μικρού μέρους ατόμων και ομάδων που θέτουν τον εαυτό τους στο ίδιο πολιτικό χώρο που ανήκε ο συγγραφέας τα τελευταία χρόνια της ζωής του,χωρίς να εξετάζουν την ιστορική ακρίβεια των κειμένων του.

Ο ίδιος ο Στίνας ποτέ του δεν ισχυρίστηκε ότι γράφει ιστορία,αντίθετα τα κείμενα του αναπαράγονται ως πραγματική ιστορία και ο αντίλογος είναι εκ των προτέρων ύποπτος(σταλινικός).Είναι αρκετή και μόνο η κατηγορία του σταλινισμού π.χ για να αποδείξει ότι η ΟΠΛΑ σκότωνε αδιακρίτως το 1943-ενώ δεν υπήρχε- λόγω διαφωνιών με αγωνιστές πριν 20 και 25 χρόνια.

Έτσι για την όποια καταστολή(δίκαιη ή άδικη)της ΟΠΛΑ ή του ΕΛΑΣ,δεν ψάχνονται οι αιτίες της στα γεγονότα της εποχής,αλλά υπάρχει το αυτονόητο της σταλινικής προσήλωσης καθώς και η εγκληματική/εξουσιαστική φύση του ΚΚΕ που εξηγεί τα πάντα.

Η τελευταία αφορμή για αυτό το αφιέρωμα ήταν ένα κείμενο για τα Δεκεμβριανά που γράφτηκε από την Συσπείρωση Αναρχικών και δημοσιεύτηκε στο anarchypress.gr όπου αναπαράγεται η πτωματολογία της Ακροδεξιάς με αριστερή επιβεβαίωση τι άλλο; Τα απομνημονεύματα του Στίνα.

Σκότωσαν εργάτες γιατί δούλευαν σε γερμανικές επιχειρήσεις. Στους ομαδικούς τάφους που άνοιξαν στο Περιστέρι, μπροστά στην αντιπροσωπεία των αγγλικών εργατικών συνδικάτων όλα τα πτώματα φορούσαν μπαλωμένα κουρέλια και τα χέρια τους ήταν χέρια εργατών. Τα αγγλικά συνδικάτα και το αγγλικό εργατικό κόμμα είχαν τότε ζωηρά διαμαρτυρηθεί για την επέμβαση των Άγγλων στην Ελλάδα, εναντίον μιας δημοκρατικής αντιστασιακής οργάνωσης. Ο Τσώρτσιλ τους πρότεινε να εκλέξουν μια επιτροπή και να την στείλουν στην Ελλάδα για να γνωρίσει από κοντά αυτήν τη «δημοκρατική αντιστασιακή οργάνωση». Αυτοί ήρθαν και είδαν.**

Ο Στίνας αναφέρεται στην περιβόητη «έκθεση Σίτριν» .Είναι η μεγαλύτερη ανακρίβεια των απομνημονευμάτων του.Ένα ψέμα στο οποίο βασίστηκε η κονσερβολογία των ακροδεξιών και αναπαράγεται μέχρι σήμερα.

Η απελευθέρωση τον Μάη, λίγες μέρες δηλαδή μετά την κατοχή, με υπόδειξη της βουλγαρικής μυστικής υπηρεσίας, των σλαυομακεδόνων κομμουνιστών, τους έκανε να είναι εντελώς πλέον βέβαιοι για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων κομμουνιστών και για τη σταθερότητα και ισχύ του συμφώνου φιλίας Χίτλερ - Στάλιν.

Η απελευθέρωση των Σλαβομακεδόνων κομμουνιστών έγινε στις 30 Ιουνίου 1941 ,όταν η επίθεση των Ναζι ενάντια στην ΕΣΣΔ ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου.Οπότε δεν ήταν -καθόλου- βέβαιοι για την σταθερότητα του συμφώνου.Το ψέμα αυτό,έχει αναπαραχθεί σε ακροδεξιά βιβλία.Πιθανότατα το αντέγραψε από εκεί ο Στίνας.

Όταν μετά τη συνθηκολόγηση του Μπαντόλιο, οι Γερμανοί έδιωξαν τους Ιταλούς και κατέλαβαν την Κέρκυρα, είπαν στον πληθυσμό: Μπορείτε να κάνετε ότι νομίζετε για την επιβίωση σας, αλλά μην πειράξετε το στρατό μας και τις εγκαταστάσεις του. Δεν τις πείραξαν και δεν πείραξαν και αυτοί κανέναν.


“Στις 10 Ιουλίου 1944, τα Γερμανικά Ες Ες και η αστυνομία με τη βοήθεια των μονάδων της Βερμάχτ, απέλασαν Εβραίους από την Κέρκυρα. Διακόσιοι από τους 2.000 Εβραίους κατοίκους του νησιού βρήκαν άσυλο σε Χριστιανικές οικογένειες, αλλά 1.800 απελάθηκαν στο Άουσβιτζ-Μπιρκενάου.”

Η κριτική έγινε σε καθαρά ιστορικά γεγονότα.Τα κείμενα του Στίνα βρίθουν ψευδών στοιχείων.΄Οσοι τα επικαλούνται πρέπει να νιώθουν υποχρεωμένοι να τα διασταυρώνουν(εφόσον τα αποδέχονται)και με άλλα στοιχεία.Η κριτική θα συνεχιστεί και σε δεύτερο μέρος

*Μάλιστα η προσπάθεια αναθεώρησης συμπίπτει ετεροχρονισμένα με τις από δεξιά μελέτες του Ν.Μαρατζίδη και Στ.Καλύβα περί «κόκκινης βίας»

**Τα κείμενα του Α.Στίνα έχουν παρθεί από το βιβλίο "ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ"

6 σχόλια:

  1. Το είχα σκεφτεί κι εγώ να κάνω μια συλλογή από τα μαργαριτάρια (βλ. ψέμματα) του Στίνα, σε καθαρά ιστορική βάση. Αλλά γιατί είναι τόσο σύντομη, θα υπάρξει και συνέχεια;

    Ενδεικτικά αναφέρω:
    - η πλήρης διαστρέβλωση του Λένιν για να τον φέρει στα μέτρα του "ντεφετισμού" του
    - ότι ο ΕΛΑΣ δεν έδινε μάχες αλλά έκανε μόνο μεμονωμένες δολοφονίες
    - ότι ο ΕΛΑΣ δεν είχε δράση στην πόλη
    - ότι το ΚΚΕ δεν είχε κανένα θύμα από την ηγεσία του επειδή έστελνε στη μάχη να σκοτωθούν οι απλοί αντάρτες

    Μιλάμε για πράματα που μπορούν να αποκαλυφθούν με καθαρά ιστορικά στοιχεία, χωρίς να μπούμε καν στη διαδικασία κριτικής των συμπερασμάτων που βγάζει απ' αυτά, ή της πολιτικής του άποψης κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο τίτλος του άρθρου είναι "ανακρίβειες" και όχι ψέμματα,καθότι δε θεωρώ οτι ειναι υπεύθυνος ο Στίνας να γράψει καθαρή Ιστορία σε προχωρημένη ηλικία,και αφού είχε εκτοπιστεί μια ζωή από την δράση του ΕΑΜ.

    Οι όποιοι οπαδοί του,έχουν υποχρέωση τα απομνημονεύματα να τα διασταυρώνουν και όχι ως προσωπολάτρες να τα αναπαράγουν ως ευαγγέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα διαφωνήσω. Το βιβλίο του Στίνα ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ ΔΕΝ είναι αυτοβιογραφικό. Πρόκειται για ιστορικο-πολιτικό βιβλίο, απομνημονεύματα θα ήταν αν περιέγραφε τις εμπειρίες του/ζωή του/δράση του ίδιου στην κατοχή. Ωστόσο αυτά καταλαμβάνουν μηδενικό χώρο στο βιβλίο.

    Όταν π.χ. γράφει για τον Σιτρίν και το Περιστέρι μιλάει για ένα ιστορικό γεγονός, επιλέγοντας ΠΟΛΥ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ να αναπαράγει την άποψη μιας συγκεκριμένης πλευράς για τα γεγονότα. Γι' αυτό μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ψεύτη χωρίς δεύτερη σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑΤΙ "ΑΠΛΟΪΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΑΙΡΟΥΜΕΝΗ" Η "ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ" ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΞΙΑ; ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ 50-60 ΟΥΤΕ ΜΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΜΑΚΡΗ.
    ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΥ "ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ, ΦΑΣΙΣΤΑΣ" ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΥΠΟΠΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΣΑΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΠΙΤΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΨΙΕΣ.
    ΠΧ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΤΗΣ ΠΕΑΝ - Η ΟΠΟΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΙΧΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ- ΔΙΕΦΥΓΕ ΜΟΝΟΣ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΕ. ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 44 ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ (ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ;ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ;.
    Ο ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ ΚΡΥΒΟΤΑΝ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΙΩΝ. ΠΩΣ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΘΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΝΤΑΣ ΒΛΑΚΩΔΕΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ-ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ; ΓΙΑΤΙ Ο ΓΡΙΒΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΓΚΑΤΕΝΕΥΣΕ Σ' ΑΥΤΟ;
    ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ - ΜΑ ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ- ΟΣΩΝ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΟ ΕΑΜ (ΠΕΡΙΚΟΣ-ΓΡΙΒΑΣ-ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΖΕΡΒΑΣ-ΨΑΡΡΟΣ-ΚΟΚΚΙΝΗΣ-ΖΑΡΑΣ ΚΟΝΤΟΣΤΑΝΟΣ -ΜΑΥΡΙΔΗΣ-ΠΑΝΟΥΣΗΣ-ΦΩΣΤΕΡΙΔΗΣ-ΜΗΤΣΟΥ - ΑΒΔΕΛΑΣ -ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ); ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΛΑΪΚΑ ΜΕΣΟΑΣΤΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΜΙΤΕΣ ΟΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΕΣ ΛΟΥΜΠΕΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΑΡΩΝΑ Ή ΑΣΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΞΕΝΑΚΗ-ΚΥΡΟΥ-ΑΞΕΛΟΥ ΚΟΚ; ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΓΓΛΟΔΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ, ΠΟΣΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ;
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΩΡΕΣ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ. ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΟΝΟ:
    - Ο ΣΤΙΝΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΕΝΕΟ. Ο ΕΝΑΣ ΗΤΑΝ "ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ" ΤΟΥ ΚΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΝΤΟΠΙΟΣ ΕΛΑΣΙΤΗΣ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΛΕΕΙ. Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕ ΣΤΟ ΚΚΕ.Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.
    - Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΧΤΥΠΟ ΩΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ "ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΕΣ". ΜΕΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΧΟΝΔΡΟΚΟΥΚΗ ΤΟ 83, ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΡΗ ΤΟ 98 ΚΑΙ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΓΟΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΛΑ ΤΟΝ ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ 44. ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΙΜΙΚΕΣ - ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΓΕΛΟΙΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ (ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΕ Η ΝΔ)ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Χ. ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΕ 4 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΕΤΙΚΗ.
    ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΩΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ. ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΞΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ (ΕΞΑΔΕΛΦΩΝ ΣΑΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ)ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ. Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΑΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ" ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ(ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΛΕΩ ΕΓΩ). ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΟΥΝ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βάζεις πολλά θέματα και είναι ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση σου.Αλλά γράφε μικρά,και μην ανοιγεις δεκα θέματα μαζί.ΚΑι μην γράφεις σαν να ήσουν βοηθητικός Χίτης στους Αγγλούς,και εμείς εφεδροελασίτες.

    Μιλάς για το βιβλιο του Πέτρου Σταικου Μακρή "Ο εκλεκτος των θεών" οπου ο ίδιος ο δεξιος συγγραφέας αναφέρει οτι ταγματασφαλίτες πιάνανε ΠΕΑΝιτες και τους αφήνανε αυτοστιγμί ελεύθερους.

    Θεωρείς οτι αυτό το βιβλίο κομιζει γλαύκας εν Αθήναις;;

    Για τον Μυτηλ. που αναφέρεις,δεν γνωρίζω αλλά επιφυλάσσομαι.Κάπου είχα βρει κάτι.Θα το κοιτάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο μυτηλιναίος ζει και δίνει συνεντεύξεις φίλε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή