Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Οι ανακρίβειες των απομνημονευμάτων του Α.Στίνα

Τα τελευταία χρόνια με την διάδοση του διαδικτύου και τη παράλληλη απομάκρυνση από τα ιστορικά γεγονότα, έχουνε ανακαλυφθεί διάφορα ντοκουμέντα τα οποία αναπαράχθηκαν αστραπιαία στον εθνικιστικό ηλεκτρονικό τύπο όπως ο λόγος του Άρη στην Δεσφίνα.Ντοκουμέντα που συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο των chains letters στην μικρή ιστορία του Ελληνικού Διαδικτύου.

‘Όμως πέρα από την προσπάθεια για μια εθνικιστική αναθεώρηση της ιστορίας η οποία είναι απλοϊκή και αυτοαναιρούμενη,υπάρχει και η αναθεώρηση της ιστορίας από τα αριστερά*.Εκεί πρωτεύοντα ρόλο παίζουν τα απομνημονεύματα του Α.Στίνα.

Κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο,ενώ έχουν γίνει σημαία ενός μικρού μέρους ατόμων και ομάδων που θέτουν τον εαυτό τους στο ίδιο πολιτικό χώρο που ανήκε ο συγγραφέας τα τελευταία χρόνια της ζωής του,χωρίς να εξετάζουν την ιστορική ακρίβεια των κειμένων του.

Ο ίδιος ο Στίνας ποτέ του δεν ισχυρίστηκε ότι γράφει ιστορία,αντίθετα τα κείμενα του αναπαράγονται ως πραγματική ιστορία και ο αντίλογος είναι εκ των προτέρων ύποπτος(σταλινικός).Είναι αρκετή και μόνο η κατηγορία του σταλινισμού π.χ για να αποδείξει ότι η ΟΠΛΑ σκότωνε αδιακρίτως το 1943-ενώ δεν υπήρχε- λόγω διαφωνιών με αγωνιστές πριν 20 και 25 χρόνια.

Έτσι για την όποια καταστολή(δίκαιη ή άδικη)της ΟΠΛΑ ή του ΕΛΑΣ,δεν ψάχνονται οι αιτίες της στα γεγονότα της εποχής,αλλά υπάρχει το αυτονόητο της σταλινικής προσήλωσης καθώς και η εγκληματική/εξουσιαστική φύση του ΚΚΕ που εξηγεί τα πάντα.

Η τελευταία αφορμή για αυτό το αφιέρωμα ήταν ένα κείμενο για τα Δεκεμβριανά που γράφτηκε από την Συσπείρωση Αναρχικών και δημοσιεύτηκε στο anarchypress.gr όπου αναπαράγεται η πτωματολογία της Ακροδεξιάς με αριστερή επιβεβαίωση τι άλλο; Τα απομνημονεύματα του Στίνα.

Σκότωσαν εργάτες γιατί δούλευαν σε γερμανικές επιχειρήσεις. Στους ομαδικούς τάφους που άνοιξαν στο Περιστέρι, μπροστά στην αντιπροσωπεία των αγγλικών εργατικών συνδικάτων όλα τα πτώματα φορούσαν μπαλωμένα κουρέλια και τα χέρια τους ήταν χέρια εργατών. Τα αγγλικά συνδικάτα και το αγγλικό εργατικό κόμμα είχαν τότε ζωηρά διαμαρτυρηθεί για την επέμβαση των Άγγλων στην Ελλάδα, εναντίον μιας δημοκρατικής αντιστασιακής οργάνωσης. Ο Τσώρτσιλ τους πρότεινε να εκλέξουν μια επιτροπή και να την στείλουν στην Ελλάδα για να γνωρίσει από κοντά αυτήν τη «δημοκρατική αντιστασιακή οργάνωση». Αυτοί ήρθαν και είδαν.**

Ο Στίνας αναφέρεται στην περιβόητη «έκθεση Σίτριν» .Είναι η μεγαλύτερη ανακρίβεια των απομνημονευμάτων του.Ένα ψέμα στο οποίο βασίστηκε η κονσερβολογία των ακροδεξιών και αναπαράγεται μέχρι σήμερα.

Η απελευθέρωση τον Μάη, λίγες μέρες δηλαδή μετά την κατοχή, με υπόδειξη της βουλγαρικής μυστικής υπηρεσίας, των σλαυομακεδόνων κομμουνιστών, τους έκανε να είναι εντελώς πλέον βέβαιοι για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων κομμουνιστών και για τη σταθερότητα και ισχύ του συμφώνου φιλίας Χίτλερ - Στάλιν.

Η απελευθέρωση των Σλαβομακεδόνων κομμουνιστών έγινε στις 30 Ιουνίου 1941 ,όταν η επίθεση των Ναζι ενάντια στην ΕΣΣΔ ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου.Οπότε δεν ήταν -καθόλου- βέβαιοι για την σταθερότητα του συμφώνου.Το ψέμα αυτό,έχει αναπαραχθεί σε ακροδεξιά βιβλία.Πιθανότατα το αντέγραψε από εκεί ο Στίνας.

Όταν μετά τη συνθηκολόγηση του Μπαντόλιο, οι Γερμανοί έδιωξαν τους Ιταλούς και κατέλαβαν την Κέρκυρα, είπαν στον πληθυσμό: Μπορείτε να κάνετε ότι νομίζετε για την επιβίωση σας, αλλά μην πειράξετε το στρατό μας και τις εγκαταστάσεις του. Δεν τις πείραξαν και δεν πείραξαν και αυτοί κανέναν.


“Στις 10 Ιουλίου 1944, τα Γερμανικά Ες Ες και η αστυνομία με τη βοήθεια των μονάδων της Βερμάχτ, απέλασαν Εβραίους από την Κέρκυρα. Διακόσιοι από τους 2.000 Εβραίους κατοίκους του νησιού βρήκαν άσυλο σε Χριστιανικές οικογένειες, αλλά 1.800 απελάθηκαν στο Άουσβιτζ-Μπιρκενάου.”

Η κριτική έγινε σε καθαρά ιστορικά γεγονότα.Τα κείμενα του Στίνα βρίθουν ψευδών στοιχείων.΄Οσοι τα επικαλούνται πρέπει να νιώθουν υποχρεωμένοι να τα διασταυρώνουν(εφόσον τα αποδέχονται)και με άλλα στοιχεία.Η κριτική θα συνεχιστεί και σε δεύτερο μέρος

*Μάλιστα η προσπάθεια αναθεώρησης συμπίπτει ετεροχρονισμένα με τις από δεξιά μελέτες του Ν.Μαρατζίδη και Στ.Καλύβα περί «κόκκινης βίας»

**Τα κείμενα του Α.Στίνα έχουν παρθεί από το βιβλίο "ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ"