Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

"Κομμουνιστική" 25η Μαρτίου στη Λάρισα του 1952




Η πιο cult ίσως εφημερίδα της μισαλλόδοξης και ρεβανσιστικής δεξιάς της δεκαετίας του 1950, ήταν ο περίφημος «Εθνικός Κήρυξ» των Αθηνών (δεν σχετίζεται με τη γνωστή, μεγάλη ομογενειακή εφημερίδα της Αμερικής). Μέσα στις σελίδες της, έβγαινε ένας απίστευτος κιτρινισμός, που κάνει την «Αυριανή» του 1989, υπόδειγμα αντικειμενικής, σοβαρής και έγκυρης εφημερίδας!

Διαβάζουμε για την ΕΠΕΚ του Πλαστήρα και τους φιλελεύθερους του Σοφοκλή Βενιζέλου που τα έχουν κάνει «πλακάκια» με τους συμμορίτες και προωθούν τα μέτρα ειρήνευσης, για δήθεν και μόνο κατά το όνομα «εθνικόφρονες» εφημερίδες, που προκειμένου να αυξήσουν τις κυκλοφορίες τους συκοφαντούν την Χωροφυλακή, για τους Κρητικούς που κατάντησαν από τον Βενιζέλο (τον Σοφοκλή), να τρώνε τζιτζίκια, για την ευεξία και την ευφορία που νιώθουν οι εθνικόφρονες μετά την εκτέλεση του «σφαγέως», «βιαστού», «εμπρηστού» Μπελογιάννη και πολλά άλλα ωραία.


Μεταξύ όλων των άλλων και για κάποιον εκπρόσωπο των καθηγητών, που με τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας που εκφώνησε - έχοντας βέβαια και την ανοχή της ΕΠΕΚ και του κρυπτοκομμουνιστή Παπανούτσου - ανάγκασε τους Λαρισαίους να εορτάσουν «κομμουνιστικήν 25η Μαρτίου» !!!



Μας καταγγέλλουν από την Λάρισαν, ότι ο επεκιτζής δήμαρχος Λαρίσης ανέθεσε την εκφώνησιν του πανηγυρικού της 25ης Μαρτίου εις ένα καθηγητήν ονόματι Ν. Ταξιλάρην. Ο Ταξιλάρης, λοιπόν, παρενέβαλε «με τρόπον» εις τον λόγον του διαφόρους υπαινιγμούς, καθ’ ους οι «κοτζαμπάσηδες», οι «προεστοί» και οι συν αυτοίς αντέδρων εις την λαϊκήν Επανάστασιν του Εικοσιένα και μόνον άμα είδαν ότι επεκράτει, ερρίχθησαν δια να την εκμεταλλευθούν. Έβαλε κατά του Εθνομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου ως αφορίσαντος την Επανάστασιν, επίσης δε κατά του «συντηρητικού» Κοραή και κατά του «αριστοκράτου» Καποδίστρια, ως διστακτικών και απροθύμων. Παραλείπωμεν άλλα και άλλα: Και – δεν θα το πιστεύσετε – κατέληξε με τα συνθήματα που μεταδίδει η Μόσχα, η Κομινφόρμ και ο σταθμός των συμμοριτών:
» Οι ψυχές που σήμερα τις γιορτάζουμε, ψηλά από τον ουρανό αφήνουν να φτάνει στ΄ αυτιά μας το αχολογητό αυτό:
» - Ομόνοια, αδέλφια!
»- Όχι άλλο αίμα ! ».
Κομμουνιστικήν 25ην Μαρτίου εώρτασαν οι κάτοικοι της Λαρίσης, δια του στόματος ενός ανθρώπου του Παπανούτσου, αυτού του περιφήμου καθηγητού του Γυμνασίου των, Ταξιλάρη.
Καθώς βλέπετε, αδίστακτα, από τας επισήμους εκπαιδευτικάς έδρας που τους έταξεν η Πατρίς, αυτοί προπαγανδίζουν τα κομμουνιστικά συνθήματα.


Ωραίος ο καθηγητής, όπως και να το κάνουμε. Ωραίος και θαρραλέος, που τόλμησε στην ελληνική ύπαιθρο του 1952, να διατυπώσει τέτοιες απόψεις στον πανηγυρικό του λόγο για την εθνική επέτειο του 21, ανάμεσα σε παρακρατικούς, ΤΕΑ και ανθρώπους της Χωροφυλακής.

Τέλος, ένα ακόμα δείγμα «δημοσιογραφίας» από την εφημερίδα της «λαϊκής δεξιάς» της δεκαετίας του 1950. Η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία του Παπάγου, γράφει:

«Από το παράθυρον της αυτοκινητοαμάξης, ο Στρατάρχης Παπάγος, κοιτάζει προς την Ελληνικήν ύπαιθρον, τον αγρότη που δουλεύει στα χωράφια του. Έχει τόσα πράγματα να σκεφθεί γι' αυτόν...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου