Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Έλληνες εθελοντές στην Ισπανία

Οι φωτογραφίες ̟προέρχονται από ειδικό λεύκωμα που κυκλοφόρησε στη Ν.Υόρκη το 1938 ο εκεί Σύλλογος Ελλήνων .
Αφιερωμένο στους Έλληνες εθελοντές για την Δημοκρατική Ισπανία .

Έλληνες εθελονταί εις την Ισπανία.

ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ αυτό εκδίδεται προς τιμήν των Ελλήνων εθελοντών του Δημοκρατικού στρατού της Ισπανίας και ιδιαιτέρως των Ελληνοαμερικανών εθελοντών. Είναι μια - ελάχιστη ανταπόδοσις της τιμής και της ηθικής υπηρεσίας που προσέδωσε στο έθνος μας η ηρωική διαγωγή των Ελλήνων αυτών.

Μέσω του λευκώματος θα γνωρισθούν καλύτερα στον Ελληνισμόν ομαδικώς, ως ένας όμιλος αντιπροσωπευτικός του έθνους μας και του αγώνος εναντίον του φασισμού. Το λεύκωμα περιλαμβάνει όσας προσωπογραφίας είχαμε. Και το λεύκωμα θα είναι αναμνηστικό εκείνων που τους έλαχε ο κλήρος της υπέρτατης θυσίας κι ανδρικά και ελεύθερα έδωσαν την ζωή για την ελευθερία.
Υπάρχουν περίπου πεντακόσιοι Έλληνες εθελονταί στον Ισπανικό δημοκρατικό στρατό.

Βρίσκονται σχεδόν όλοι στην Διεθνή Μεραρχία, έκτος μεμονωμένων περιπτώσεων που είναι σε άλλα σώματα του Ισπανικού στρατού ιδίως τεχνικά. Η πλειοψηφία των τώρα είναι στο Τάγμα του Λίνκολν, των Αμερικανών εθελοντών όπου τελευταίως συμπεριελήφθη κι' ό λόχος «Νίκος Ζαχαριάδης» εξ ολοκλήρου Ελληνικός, ένας από τους καλύτερα γυμνασμένους και ικανούς λόχους της μεραρχίας.
Οι εθελοντές προέρχονται από όλον τον κόσμο, την Γαλλία, Αγγλία, Αφρική, Κύπρο, Δωδεκάνησο και την Μεταξική Ελλάδα ακόμη, παρά τα μέτρα του Μεταξά. Μάλιστα από την Ελλάδα ήρθαν κι αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού, αντιφασίστες, που υπηρετούν τώρα με τους βαθμούς τους στην πρώτη γραμμή. Υπάρχουν κι' άλλοι Έλληνες αξιωματικοί, όπως θα ιδήτε στο λεύκωμα που πήγαν απλοί εθελονταί χωρίς καμιά πολεμική πείρα ή μόνο πείρα στρατιώτου, αλλά με την ανδρεία, την νοημοσύνη και την ικανότητα τους πήραν τα γαλόνια στο πεδίο της μάχης.

Μεγάλος αριθμός των εθελοντών πήγαν από δω, την Αμερική, από τις τάξεις μας, των Ελλήνων μετανα­στών. Μερικοί είναι από την νέα γενεά, γεννημένοι εδώ. Το Ελληνικό πνεύμα βρήκε ευκαιρία να εκδηλωθή, να δείξη ότι επιζή και στην νέα γενεά.
Ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών είναι ίσως δυσανάλογος προς τον Ελληνικό πληθυσμό εν συγκρίσει με τους εθελοντάς από άλλα έθνη. Ίσως ναι, ίσως όχι. Δεν υπάρχουν ακριβείς στατιστικαί. Αλλά ελπίζουμε να είναι, γιατί πρέπει να είναι. Γιατί κανένα άλλο έθνος δεν έχει τέτοιο κολοσσιαίον όγκο υποχρεώσεων και προσδοκιών να εκπληρώση όπως το δικό μας.



Ελληνοαμερικανοί Εθελοντές από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.



ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΕΡΜΕΓΚΑΣ: Ελληνοαμερικανός εθελοντής, κατάγεται από την Ικαρία.



Μ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Από την Κυρήνεια της Κύπρου.



Ν. ΣΚΕΠΑΣ: Ελληνοαμερικανός εθελοντής από την Ν. Υόρκη. Κατάγεται από την Εύβοια.



ΓΚΡΕΚΟ ΤΙΤΟ: Έλληνας εθελοντής από τη Μασσαλία, μαχητής στις τάξεις του λόχου «Νίκος Ζαχαριάδης».



ΜΗΝΑΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Ελληνοαμερικανός εθελοντής.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΩΚΟΣ: Ελληνοαμερικανός, μέλος του «Σπάρτακου» Ν. Υόρκης κατάγεται από τις Σπέτσες.



ΝΙΚΟΣ ΑΒΡΑΜ1ΔΗΣ: Εθελοντής στην Ισπανία.



ΛΟΥΗΣ ΙΙΡΙΟΒΟΛΟΣ: Ελληνοαμερικανός εθελοντής. Κατάγεται από το Γαλαξείδι.



ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ Έλληνας εθελοντής στο Δημοκρατικό στρατό της Ισπανίας, με στολή τσολιά.



Ι. ΑΙΒΑΛΗΣ: Εθελοντής από τη Λυών της Γαλλίας.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΪΣΗΣ: Ελληνοαμερικανός εθελοντής, μέλος του «Σπαρτάκου» Ν.Υ. κατάγεται από την Άνδρο.



ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ; Ελληνοαμερικανός εθελοντής από το Σπρίγκφιλδ Μασαχουσέτης



ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ Από τη Λυών της Γαλλίας.



ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ. Μέλος του «Σπάρτακου» Ν. Υόρκης. Κατάγεται από την Πάρο.



ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Ελληνοαμερικανός εθελοντής από την ανατολική πλευρά της Ν. Υόρκης.



ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΛΕΠΕΚΗΣ: Εθελοντής στην Ισπανία.



ΜΠΙΛ NIK: Κύπριος εθελοντής από τη Ν.Υόρκη.



Κύπριοι εθελοντές: Αντ. Μιχαηλίδης και Ιάκωβος Κούμουλος. Ο πρώτος μέλος του συμβουλίου της Παγκυπριακής αδελφότητος Νέας Υόρκης και ο δεύτερος δραστήριο μέλος του ελληνικού τμήματος της οργανώσεως των ανέργων «Γουώρκερς Αλλάϊανς». Στη μέση ένας Ισπανός στρατιώτης.



Όμιλος Ελλήνων εθελοντών στην Ισπανία. 1) Δ. Σακαρέλος, 2) Γιάννης Σιγανός, 3) Κ. Σαμαράς, 4) Γιάννης Βώκος, 5) Γεώργιος Παπακώστας, 6) Γιάννης Καραγιάννης, 7) Π. Μιχαηλίδης.



Ομάδα Ελλήνων εθελοντών σε ώρα αναπαύσεως, κάπου στο Ισπανικό μέτωπο



Ελληνοαμερικανοί εθελοντές. Στη σειρά, Π. Μιχαηλίόης από τη Φιλαδέλφεια, Λούης Πριόβολος, Στέφανος Τσερμέγκας και Α.Καραγιάννης (καθιστός). Και οι τρεις από τη Νέα Υόρκη.



ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΟΡΓΑΚΟΣ: Μέλος τον Τμήματος της Ναυτεργατικής Ενώσεως Ελλάδος Ν. Υόρκης. Κατάγεται από την Κεφαλλονιά.






Ομάδα Κυπρίων εθελοντών. Στη σειρά, ο Μπιλ Νικ, ο λοχαγός Νικολαΐδης, ο Σακαλής με το «Εμπρός», ο Ανδρέας Μιλτιάδου και ο Θεοδούλου. Όλοι από τη Νέα Υόρκη.



Ο υπολοχαγός Ν. ΠΑΠΠΑΣ και ο Γ. ΠΗΤΕΡ (ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ). Ο πρώτος από τη Ν. Υόρκη και. ο δεύτερος από το Μακήσπορτ, νεαροί Ελληνοαμερικανοί εθελοντές του λαϊκού στρατού Ισπανίας.



Από τον ελληνικό λόχο «Ζαχαριάδη» στην Ισπανία.



Ο Ε. Αϊδαζής αριστερά και ο Ευάγγελος Σεργίου από τη Λυών της Γαλλίας σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

4 σχόλια:

  1. Καλή δουλειά σύντροφοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβασα το παρακάτω άρθρο για ένα μαχητή των Διεθνών Ταξιαρχιών στα σημερινά "ΝΕΑ". Μπορεί να μην είναι Έλληνας, αλλά έχει ενδιαφέρον η ιστορία του.


    ΒΕΝΣΑΝ ΤΟΝΕΛΙ

    O Βενσάν Τονελί είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες των Διεθνών Ταξιαρχιών, ένας από τους 35.000 εθελοντές που το φθινόπωρο του 1936 έσπευσαν απ΄ όλο τον κόσμο για να υπερασπιστούν την ισπανική δημοκρατία από τους φασίστες του Φράνκο.

    Ενενήντα δύο χρονών σήμερα, ζει στην Τουλούζη της Γαλλίας και θέλει να αποκτήσει την ισπανική υπηκοότητα βάσει του νέου ισπανικού νόμου για την «ιστορική μνήμη». Ο νόμος αυτός επιτρέπει να πάρουν την ισπανική υπηκοότητα όσοι διέφυγαν από την Ισπανία από το 1936 ώς το 1955 για να ξεφύγουν από τη δικτατορία του Φράνκο. «Είναι πολύ αργά για να πάω να εγκατασταθώ εκεί», αστειεύεται ο 92χρονος στο γαλλικό περιοδικό «Λ΄ Εξπρές». «Όμως θα ήταν τιμή να τύχω αυτής της αναγνώρισης. Άφησα εκεί ένα μέρος από τα νιάτα μου». Η στρατιωτική κάρτα του των Διεθνών Ταξιαρχιών φέρει τη σφραγίδα της «Ισπανικής Δημοκρατίας», τον αριθμό 7050 και περιέχει σύντομες πληροφορίες. Επάγγελμα: οικοδόμος. Τόπος κατοικίας: Γαλλία. Πολιτικό κόμμα: αντιφασιστικό.

    Ο Τονελί γεννήθηκε το 1916 στο Κατελνουόβο, ένα μικρό χωριό του Φρίουλι, στη Βορειοανατολική Ιταλία. Ήταν ακόμη παιδί όταν ο πατέρας του πήγε να δουλέψει στη Γαλλία. Είχε αρνηθεί να ενταχθεί στη νεολαία του Μουσολίνι και όταν, στα 13 του, ο δάσκαλός του και τοπικός υπεύθυνος του φασιστικού κόμματος τον χαστούκισε, δεν ξαναπάτησε στο σχολείο. Πήγε στον πατέρα του, στο Παρίσι, δούλεψε στα εργοτάξια και μετά έφυγε μόνος του για την Τουλούζη, όπου έγινε οικοδόμος. Το καλοκαίρι του 1936 ξέσπασε ο Ισπανικός Εμφύλιος και ο Βιντσέντσο έφυγε μαζί μ΄ ένα φίλο του για να πολεμήσουν τους φασίστες. Στρατολογήθηκαν στο τάγμα Γκαριμπάλντι. Τον Δεκέμβριο, ο φίλος του σκοτώθηκε στη μάχη πριν προλάβει να ρίξει έστω κι έναν πυροβολισμό. Ο Βιτσέντσο πολέμησε σχεδόν σ΄ όλα τα μέτωπα. Τον Μάρτιο 1937, στην Γκουανταλαχάρα, συμμετείχε στην τελευταία μεγάλη νίκη των Δημοκρατικών. Έγινε λοχίας, πήρε ένα σοβιετικό πολυβόλο και το καλοκαίρι του 1938 βρέθηκε στο μέτωπο του Έβρου. Η τρομερή αυτή μάχη, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ήταν και η τελευταία των Διεθνών Ταξιαρχιών, καθώς η εξασθενημένη πλέον παράταξη των Δημοκρατικών τους ζήτησε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

    Μετά την αποχαιρετιστήρια παρέλαση των εθελοντών στις 28 Οκτωβρίου 1938 στους δρόμους της Βαρκελώνης, ο Βιτσέντσο επέστρεψε στην Τουλούζη. Στις αρχές του 1942 βγήκε στην αντίσταση, ενώ συνάντησε επίσης τη Λουσί, τη μελλοντική γυναίκα του που ζει ακόμη στο πλευρό του. Την ίδια χρονιά τον έκλεισαν σε στρατόπεδο κράτησης «ανεπιθύμητων ξένων», δραπέτευσε, πέρασε σε μια ομάδα Ιταλών παρτιζάνων και τελείωσε τον πόλεμο μαζί της, πολεμώντας τον γερμανικό στρατό. Χάρη στην αντιστασιακή δράση του πήρε τη γαλλική υπηκοότητα. Χάρη στην αντιφασιστική, θα πάρει τώρα και την ισπανική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, ΕΥΓΕ ΣΟΥ

    ΕΙΧΑ ΕΝΑΝ ΘΕΙΟ ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ, ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΛΙΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΑΡΑΘΕΣΤΕ ΤΑ,

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχετε στα χέρια σας αυτό το λεύκωμα?????

    συγχαρητήρια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή