«Αθήναι, 25 Φεβρουαρίου 1945
της Αγγλικής Εργατικής Αποστολής
ΕΝΤΑΥΘΑ
Αγαπητοί Σύντροφοι,
Ξαφνική επιδείνωση της αρρώστειας μου με αναγκάζει με λύπη μου να μην πάρω μέρος στη σημερινή μας συνεδρίαση. Ελπίζω σύντομα νάχω την ευκαιρία να παρευρεθώ σε άλλη συνάντηση μας. Εν τω μεταξύ θεωρώ καθήκον μου να σας εκθέσω και γραφτά τις σκέψεις μου για μερικά βασικά προγράμματα που προκύψαν κατά τις συζητήσεις μας στις δύο συνεδριάσεις, γιατί ούτε ο χρόνος ούτε η ατμόσφαιρα μας επέτρεψαν να αναλύσουμε τα ζητήματα αυτά σε όλο τους το βάθος και το πλάτος.
1. Εξεθέσαμε ως απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής μας στην προσωρινή Διοίκηση που θα ανασυγκροτούνταν σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συμφωνίας Σιτρίν, τον αποκλεισμό απ' αυτήν των ανθρώπων που χρησιμοποίησε ο Δημητράτος στο ανώτατο επιτελείο του για τη φασιστικοποίηση των συνδικάτων και των ανθρώπων που εχρησιμοποίησαν οι Κυβερνήσεις Κουίσλινγκ για να παρουσιάσουν την εργατική τάξη στο πλευρό των κατακτητών για το πνίξιμο της αντίστασης των εργατών, για να στείλουν χιλιάδες εργάτες στη Γερμανία και στα στρατόπεδα και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αυτό τον όρο δεν τον θέσαμε από προσωπικό καπρίτσιο και αυθαίρετα, αλλά γιατί αποτελεί μιαν από τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις για την εξυγίανση του εργατικού συνδικαλιστικού μας κινήματος απ' το φασισμό και για την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Αυτός ο όρος είναι αίτημα ολόκληρης της Εργατικής Τάξης της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου αφού και το Παγκόσμιο Συνέδριο Εργασίας τις ίδιες αρχές διακήρυξε που αποτελούν και τα ιδανικά του Συμμαχικού αγώνα.
2. Οι αντιπρόσωποι της σημερινής προσωρινής Διοίκησης της ΓΣΕΕ απόκρουσαν με θυμό αυτή τη βασική αρχή και αξίωσαν σαν απάντηση σ' αυτή - ν' αποκλειστούν όσοι κατά τα τελευταία γεγονότα του Δεκέμβρη τάχθηκαν στο πλευρό του ΕAM και του λαού που αγωνίζεται εναντίον του φασισμού και για τη Δημοκρατία και Ανεξαρτησία της χώρας. Μας είπαν δολοφόνους συνδικαλιστικών στελεχών και μας κατηγόρησαν ότι ανατινάξαμε τα εργοστάσια και εξ αιτίας τους μένουν άνεργοι χιλιάδες εργάτες. Και εδήλωσαν πως η σημερινή Προσωρινή Διοίκηση της ΓΣΕΕ αποτελείται από τρεις παρατάξεις: Από την παράταξη του Κουίσλιγκ Καλύβα. Από την παράταξη του Αρχιφασίστα Δημητράτου και από την παράταξη του μοναρχικού Χατζηδημήτρη. (Ο ίδιος ο Χατζηδημήτρης όπως θυμάστε στην πρώτη συνεδρίαση μας της 21.2.45 χαρακτήρισε το Γλύξμπουργκ ως τον καλίτερο Ελληνα).
3. Σεις, η αντιπροσωπεία των Αγγλικών Τρεντ-Ούνιον, θέλοντας οπωσδήποτε να πετύχετε ένα συμβιβασμό προσπαθήσατε να απομακρύνετε από τη συζήτηση τα θέματα εκείνα που προκαλούν τις διαφωνίες. Και μας ρωτήσατε αν είμαστε διατεθειμένοι να αποσύρουμε τον όρο αποκλεισμού των φασιστών και συνεργατών του κατακτητή για να συζητήσουμε τον αριθμό των εδρών που θα μας δοθούν στη νέα προσωρινή Διοίκηση. Και σας απαντήσαμε πως το λιγότερο που μας ενδιαφέρει είναι ο αριθμός εδρών που θα πάρουμε προσθέτοντας πως είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε μια νέα προσωρινή Διοίκηση έστω και αν δεν συμμετέχουμε σ' αυτή, υπό τον όρο όμως ότι θα συγκροτηθεί σύμφωνα με τις αντιφασιστικές και δημοκρατικές αρχές που διακήρυξε το Παγκόσμιο Συνέδριο Εργασίας του Λονδίνου.
Και τώρα αγαπητοί σύντροφοι νομίζω απαραίτητο να σας εξηγήσω - όσο μπορώ συντομότερα - τους λόγους της επιμονής μας στις αρχές που διατυπώσαμε.
Όταν θέσαμε τον όρο του αποκλεισμού των φασιστών και συνεργατών του κατακτητή ομολογούμε ότι δεν φανταζόμασταν πως θα είχαν την τόλμη να εμφανίσουν δημοσίως, παράταξη του αρχιφασίστα Δημητράτου που καταδικάστηκε και στιγματίστηκε από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία της οποίας πρόεδρος είναι ο πρόεδρος σας Σερ Βάλτερ Σιτρίν, και παράταξη του άλλου αρχιφασίστα Υπουργού των Γερμανών Καλύβα που έστειλε χιλιάδες αγωνιστές της Εργατικής Τάξης στα στρατόπεδα και στα εκτελεστικά αποσπάσματα, που έβγαλε τους εγκληματικούς νόμους 1038 για να εξαναγκάσει τους Έλληνες εργάτες να πάνε στη Γερμανία και 522, τους οποίους και πλήρωσε με το προδοτικό του κεφάλι. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου τότες που σκοτώθηκε ο προδότης αυτός είπε: «ν' αγιάσει το χέρι του πατριώτη που σκότωσε τον προδότη Καλύβα».
Η τέτοια όμως δημοσία εμφάνιση των δύο αυτών φασιστικών παρατάξεων και το γεγονός ότι αυτές οι παρατάξεις έχουν στα χέρια τους τη Διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας και ασύδοτοι διορίζουν τα πρωτοπαλίκαρα τους στις Διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων και των Σωματείων, δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξαναπέσουν και πάλι τα συνδικάτα στη κατάσταση της 4ης Αυγούστου παρ' όλες τις υποκριτικές διακηρύξεις τους περί σεβασμού των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Για την αξία των διακηρύξεων αυτών πρέπει νάχετε σχηματίσει και σεις κάποια γνώμη από τον τρόπο που διεξάγουν τη συζήτηση οι άνθρωποι αυτοί στις συνεδριάσεις μας. Κάθε φορά που θα ακούσουν από το στόμα μας κάτι δυσάρεστο μας απειλούν να μας δώσουν στην ασφάλεια για «δολοφόνους». Όταν εμάς προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν με τέτοιες απειλές μπορείτε να μαντέψετε τι θα γίνεται με τους πολλούς εργάτες που στις γενικές συνελεύσεις ή στα συμβούλια θα τολμήσουν να διαφωνήσουν μαζύ τους.
Ύστερα από ένα πόλεμο που έξη χρόνια τώρα διεξάγουν οι λαοί για τη συντριβή του φασισμού, ύστερα από τόσο αίμα που έδωσε ο Ελληνικός λαός και κυρίως η εργατική τάξη της Ελλάδας για να απαλλαχτεί από τα δεσμά του φασισμού, ύστερα από τη διακήρυξη του Παγκόσμιου Εργατικού Συνεδρίου και τη Συνδιάσκεψη των Συμμάχων στη Γιάλτα η συγκρότηση της προσωρινής Διοίκησης της ΓΣΕΕ με συμμετοχή και μάλιστα με κυρίαρχες τις ανοιχτά φασιστικές αυτές παρατάξεις αποτελεί πρόκληση κατά των εργατών της Ελλάδας, ασέβεια στο αίμα και στους μάρτυρες που έπεσαν στον αγώνα εναντίον του φασισμού και βάζει αυτόματα την τέτοια Διοίκηση της ΓΣΕΕ έξω απ' τις αρχές του Διεθνούς Συνδικαλιστικού κινήματος και του Συμμαχικού αγώνα.
Η συμμετοχή η δική μας σε τέτοια Διοίκηση θα ήταν μια ανήθικη χωρίς αρχές συμφωνία με μοναδικό αποτέλεσμα να καλύπτουμε τις ευθύνες της φασιστικής πολιτικής.
Σεις, οι αντιπρόσωποι των Αγγλικών Τρεντ-Ούνιονς, δεν εξετάσατε απ’ αυτή την άποψη το πρόβλημα. Επειδή οι άλλοι - σαν απάντηση στον όρο που θέσαμε - μας χαρακτήρισαν «κόκκινους φασίστες» «δολοφόνους», «καταστροφείς των εργοστασίων» και την άμυνα του Ελληνικού Λαού απέναντι στο φασισμό κατά τα γεγονότα του Δεκέμβρη σαν «κίνημα αντεθνικό με σκοπό την εγκαθίδρυση κόκκινης φασιστικής δικτατορίας», εσείς βρήκατε σωστό να μας βάλετε στην ίδια μοίρα μ' αυτούς και να ζητήσετε κι απ' τις δύο πλευρές να αποσύρουμε τους όρους μας.
Επιτρέψτε μου αγαπητοί σύντροφοι να σας τονίσω πως η άποψη σας αυτή δεν είναι η σωστότερη. Είναι ασύμβατη με τις αρχές τις αντιφασιστικές που πρέπει να αποτελούν το πιστεύω του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν είναι σωστό το επιχείρημα ότι δεν έχετε τα χρειαζούμενα στοιχεία για να κρίνετε τα πρόσωπα αν είναι ή δεν είναι φασίστες και συνεργάτες του κατακτητή. Αν επρόκειτο να κρίνετε ορισμένα άτομα αυτό θα ήταν κάπως δύσκολο, όχι όμως και αδύνατο. Τώρα όμως πρόκειται για παρατάξεις που μόνες τους διακηρύττουν πως είναι η μια παράταξη του Δημητράτου και η άλλη παράταξη του Καλύβα. Και είναι παγκόσμια γνωστό ότι ο Δημητράτος και η παράταξη του φασιστικοποίησε τα συνδικάτα και έκλεισε στα κάτεργα χιλιάδες στελέχη συνδικαλιστικά και φεύγοντας απ' την Ελλάδα τα παρέδωκε στους γερμανοϊταλούς και τουφεκίστηκαν. Είναι επίσης παγκόσμια γνωστό ότι ο Καλύβας και η παράταξη του υπηρέτησαν τον κατακτητή, στείλαν χιλιάδες εργάτες στο θάνατο και προμήθεψε δύο Υπουργούς στις Κυβερνήσεις του Κουίσλιγκ. Πώς είναι δυνατόν Σεις, αντιπρόσωποι των Αγγλικών Τρεντ-Ούνιονς, που ήρθατε εδώ για να επιβλέψετε στην δημοκρατικοποίηση των συνδικάτων και στην απαλλαγή τους απ' τη φασιστική επιρροή, να αναγνωρίζετε την κυριαρχίαν των φασιστικών αυτών παρατάξεων στην προσωρινή Διοίκηση της ΓΣΕΕ, χωρίς νάχουν ούτε το δικαιολογητικό ότι έχουν εκλεγεί, αλλά διορίστηκαν από έναν Υπουργό; Δεν είναι επίσης σωστό το επιχείρημα - που πιθανόν έχετε υπόψη σας - ότι την ίδια επιείκεια δείχνετε και στη δική μας παράταξη ζητώντας απ' τους άλλους ν' αποσύρουν τον όρον του αποκλεισμού μας. Εμείς αυτή την επιείκεια δεν τη δεχόμαστε.
Αν πραγματικά πιστεύετε ότι η παράταξη μας είναι τρομοκρατική και φασιστική κόκκινου ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος να προτείνετε και το δικό μας αποκλεισμό. Δεν μπορείτε όμως να αναγνωρίσετε φασιστικές παρατάξεις που επίσημα το διακηρύττουν ότι είναι τέτοιες ότι προτείνετε και το δικό μας αποκλεισμό. Δεν μπορείτε όμως να αναγνωρίσετε φασιστικές παρατάξεις που επίσημα το διακηρύττουν ότι είναι τέτοιες όπως οι παρατάξεις Καλύβα και Δημητράτου και να είστε εντάξει με το σκοπό της εξυγίανσης του συνδικαλιστικού κινήματος απ' το φασισμό. Όσον αφορά εμάς νομίζω πως είναι απαραίτητο να ξέρετε μερικά για τα περί «δολοφονιών», «κόκκινου φασισμού» κ.λπ. που η άλλη πλευρά συνεχώς εκστομίζει εναντίον μας:
1ον) Κατά την διχτατορία της 4ης Αυγούστου που κυριαρχούσε η πλευρά αυτή μας είχε κλείσει μαζί με χιλιάδες άλλους αντιφασίστες στα κάτεργα. Όταν ήρθαν οι Γερμανοί η ίδια αυτή πλευρά μας παράδωσε σ' αυτούς για να μας εκτελέσουν. Και εκτελέστηκαν χιλιάδες σύντροφοι μας και εκατοντάδες συνδικαλιστικά στελέχη μεταξύ των οποίων: Κώστας Λαζαρίδης, Γεν. Γραμματέας της Ενωτικής Συνομοσπονδίας, Γιώργος Γρηγοράτος, Γραμματέας Ομοσπονδίας Δέρματος, Αντώνης Δημητρακόπουλος μέλος της Διοίκησης της Ενωτικής Συνομοσπονδίας, Δημ. Πολύζος, Γραμματέας Ομοσπονδίας Επισιτισμού, Γιώργος Δροσόπουλος, Γραμματέας Επισιτισμού, Κώστας Μαλαμίδης μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Καπνεργατών, Ηλίας Μπερκέτης, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δέρματος, Φώτης Θεοδωρόπουλος, μέλος της Διοίκησης της «Ενώσεως Ιδιωτικών Υπαλλήλων» και εκατοντάδες άλλα στελέχη μας. Εμείς με χίλιες περιπέτειες αποδράσαμε στις 15 Ιουλίου 1942 και αποφύγαμε την εκτέλεση που μας προόριζε η άλλη πλευρά που εμφανίζεται τώρα σαν παράταξη Δημητράτου - Καλύβα.
2ον) Κατά την κατοχή που η σήμερα εμφανιζόμενη επίσημη παράταξη Καλύβα ήταν στην υπηρεσία των κατακτητών και είχε μεταβάλει τη Γενική Συνομοσπονδία σε παράρτημα των Σ.Σ. και τα οικήματα των εργατικών οργανώσεων σε τόπους βασανιστηρίων και εκτελέσεων των αγωνιστών της εργατικής τάξης - εμείς είχαμε οργανώσει ολόκληρη την εργατική τάξη μέσα στις γραμμές του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου και οργανώσαμε, διεξήγαμε και καθοδηγήσαμε όλες τις απεργίες, τα σαμποτάζ και τις μεγαλειώδεις μάχες-διαδηλώσεις της εργατικής τάξης ενάντια στον ξένο κατακτητή, ενάντια στην επιστράτευση την οποία εμείς ματαιώσαμε και για την Λευτεριά της πατρίδας μας. Για τους αγώνες μας αυτούς μίλησαν με θαυμασμό σ' όλον τον κόσμο. Κατά την περίοδο αυτή η άλλη πλευρά η παράταξη Καλύβα συμμετείχε στην Κυβέρνηση με δύο κατά συνέχεια υπουργούς και εμάχετο με τον τύπο, με το ραδιόφωνο και με το όπλο στο πλευρό των καταχτητών εναντίον της εργατικής τάξης και του Έθνους μας. Μέσα στον πόλεμο αυτό είχαμε άπειρα θύματα και από την άλλη πλευρά σκοτώθηκαν από πατριώτες οι Καλύβας, Μανωλέας και Σπέρας, των οποίων τις χήρες σας παρουσιάζουνε σήμερα για να σας πούνε πως είμαστε δολοφόνοι.
3ον) Όταν με τους αγώνες μας διώξαμε τους Γερμανούς από την πατρίδα μας - μόνοι μας χωρίς να κάνουν καμιά απόβαση οι Σύμμαχοι μας Άγγλοι- και είχε σχηματιστεί η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με τον Παπανδρέου. Το ΕΑΜ στο οποίο συμμετέχουμε, εξάσκησε όλη του την επιρροή να μη γίνει καμιά αυτοδικία όπως ζητούσε ο βασανισμένος στα τέσσερα χρόνια της κατοχής λαός και όπως έγινε και στην Γαλλία, στην Βουλγαρία, στην Γιουγκοσλαβία και σ' όλες τις απελευθερούμενες χώρες, όπου οι προδότες συνεργάτες του κατακτητή λυντσαρίοπηκαν. Αν το ΕΑΜ είχε σκοπό να πάρει την εξουσία όπως το κατηγορούν, θα την έπαιρνε στις 10 του Οχτώβρη οπότε δεν υπήρχε καμιά δύναμη να το εμποδίσει. Και αν επεδίωκε αντίποινα δεν θα συγκρατούσε με μεγάλους κόπους τις λαϊκές μάζες για να μην προβούνε σε τιμωρία των προδοτών, αλλά να περιμένουν τη Δικαιοσύνη. Έτσι δεν έπαθε κανένας τίποτε σ' όλο το διάστημα από τις 10 του Οκτώβρη μέχρι το Δεκέμβρη, ενώ η φασιστική οργάνωση Χ που είχε εξοπλιστεί απ' τους Γερμανούς κρατούσε τη συνοικία Θησείου σε τρομοκρατία δολοφονώντας αγωνιστές οπαδούς του ΕΑΜ.
4ον) Τα γεγονότα του Δεκέμβρη ξέσπασαν γιατί η φασιστική δεξιά φοβούμενη την ελεύθερη με εκλογές εκδήλωση της θέλησης του λαού, επεδίωξε να εγκαθιδρύσει φασιστική δικτατορία. Έτσι, ενώ το ΕΑΜ πρότεινε τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ με τον όρο να αφοπλιστούν και οι δυνάμεις της φασιστικής δεξιάς - αυτή επέμενε να αφοπλιστεί μονομερώς ο ΕΛΑΣ για να μπορεί με τις δικές της ένοπλες συμμορίες να εκβιάσει και να εκπορθήσει την εξουσία χωρίς τη θέληση του λαού. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φασιστικό αυτό πραξικόπημα ο λαός της Αθήνας, έκανε συλλαλητήριο και εμείς κηρύξαμε γενική απεργία. Δολοφονικά οι φασιστικές συμμορίες της δεξιάς χτύπησαν το λαό στο συλλαλητήριο αυτό και σκότωσαν 35 και τραυμάτισαν 200. Την άλλη μέρα στην κηδεία των θυμάτων άλλη δολοφονική επίθεση εναντίον του λαού ξάπλωσε άλλους 50 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Από κει και πέρα άρχισε ο κανονικός πόλεμος του ΕΛΑΣ στο πλευρό όλου του λαού εναντίον των φασιστικών συμμοριών και των ταγμάτων ασφαλείας που είχαν οργανώσει ο κατακτητής με τον αρχηγό των γερμανικών SS Σίμανα. Συνεπώς η σύρραξη του Δεκέμβρη δεν ήταν κίνημα που απόβλεπε σε δικτατορία του ΕΑΜ αλλά αντίσταση ολόκληρου του λαού στο ετοιμαζόμενο φασιστικό πραξικόπημα της αντιδραστικής δεξιάς.
5ον) Δυστυχώς η φασιστική δεξιά με τις ραδιουργίες της κατόρθωσε να παρασύρει στον πόλεμο αυτό και τα Συμμαχικά Βρετανικά στρατεύματα.
Τα αεροπλάνα του Στρατηγού Σκόμπυ εβομβάρδισαν και κα¬τέστρεψαν τα εργοστάσια «ΑΤΛΑΣ», «ΒΙΟΦΑΡΜ», «ΝΑΘΑΝΑΗΛ» και πολλά άλλα που οι κατάσκοποι του τον πληροφορούσαν πως είναι γραφεία του ΕΑΜ ή στεγάζονταν άνδρες του ΕΛΑΣ. Η σκληρότητα με την οποίαν διεξήγαγαν τον πόλεμο τα βρετανικά στρατεύματα αποδείχνεται απ' τις χιλιάδες θύματα του αμάχου πληθυσμού απ' τους πυροβολισμούς των αεροπλάνων και απ' τους όλμους και το πυροβολικό. Στη συνοικία Νέα Σμύρνη τα αεροπλάνα κατέβηκαν στις 9 Δεκέμβρη και πολυβόλησαν μια κηδεία. Ο Ιερέας Σ.Νίκης και άλλοι τέσσερις αθώοι που ακολουθούσαν την κηδεία σκοτώθηκαν.
Τα ανακοινωθέντα του Στρατηγού Σκόμπυ ανάγραφαν εκείνες τις μέρες: «Το πυροβολικό έριξε χθες 2.000 οβίδες εις τον χώρον των Αθηνών». Έτσι τα εργοστάσια δεν τα καταστρέψαμε εμείς αλλά οι χιλιάδες οβίδες, οι ρουκετοβίδες, οι όλμοι και τα πολυβόλα του Στρατηγού Σκόμπυ.
6ον) Όσον αφορά τα συνδικαλιστικά στελέχη για τα οποία η άλλη πλευρά μας κατηγορεί πως έχουμε ηθική ευθύνη που σκοτώθηκαν, έχουμε να πούμε τα εξής: α. Δεν ξαίρουμε καθόλου κάτω από ποιες συνθήκες σκοτώθηκαν. Μπορεί να σκοτώθηκαν πολεμώντας στην αντίθετη πλευρά του οδοφράγματος, στο πλευρό των φασιστικών συμμοριών. Μπορεί ακόμη να σκοτώθηκαν και σαν κατάσκοποι πολέμου, αφού γίνονταν πόλεμος. Και τέλος μπορεί να σκοτώθηκαν μέσα σ' αυτή την κοσμοχαλασιά που γινόταν και από προσωπικούς τους εχθρούς, β. Εμείς οπωσδήποτε καμμιά πληροφορία δεν έχουμε ούτε και μπορούσαμε νάχουμε γιατί ούτε στις μάχες παίρναμε μέρος ούτε είχαμε καμιά αρμοδιότητα άλλη έξω απ' τις αρμοδιότητες μας σαν Διοίκηση της ΓΣΕΕ. Εν πάση περιπτώσει εμείς πρώτοι λυπούμαστε διπλά που σκοτώθηκαν οι άνθρωποι αυτοί γιατί θα θέλαμε να αποφανθεί η ίδια η εργατική τάξη για τη δράση τους όπως είμαστε βέβαιοι πως θα αποφανθεί και για κείνους που εμφανίζονται σήμερα επίσημα σαν παράταξη του Καλύβα και του Δημητράτου.
Αγαπητοί Σύντροφοι,
Θεώρησα απαραίτητο να σας εκθέσω όσο μπορούσα σαφέστερα τις σκέψεις μου πάνω στα συζητηθέντα θέματα. Σεις οι ίδιοι είστε αρμόδιοι να καθορίσετε τις στάσεις σας πάνω στο ζήτημα της εξυγίανσης των συνδικάτων απ' το φασισμό. Νομίζω όμως ότι η υποχρέωση μου να σας δηλώσω - και ελπίζω πως στη δήλωση μου αυτή θα είναι σύμφωνοι και οι σ.σ. Στρατής, Μαργιώλης και Καλομοίρης - πως ούτε η παράταξη της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας, ούτε η εργατική τάξη της Ελλάδας θα αναγνωρίσουν μια Διοίκηση στην οποία συμμετέχουν και μάλιστα κυριαρχούν οι φασιστικές παρατάξεις του Δημητράτου και του Καλύβα. Και πιστεύουμε ακόμα πως αυτή μας την θέση θα την υιοθετήσει και η Διεθνής Επιτροπή που βγήκε απ' το Παγκόσμιο Συνέδριο Εργασίας γιατί βασίζεται στις αρχές που υιοθέτησε το ίδιο αυτό συνέδριο.
Θα ήμουν ευτυχής αγαπητοί σύντροφοι αν είχα μια σαφή και συγκεκριμένη απάντηση σας, τη γνώμη σας για το πώς προβλέπετε ότι η σημερινή Διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας που μόνη της διακηρύσσει ότι ανήκει στις παρατάξεις των αρχιφασι-στών Δημητράτου και Καλύβα θα εξυγιάνει το συνδικαλιστικό κίνημα από το φασισμό.
Με την ελπίδα πως θάχω την ευτυχία να πάρω την απάντηση σας, σας παρακαλώ να δεχθείτε τους συντροφικούς χαιρετισμούς μου.
ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΣ
Γενικός Γραμματέας της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας
Βουλευτής Δράμας
Το ντοκουμέντο πρόερχεται από το "Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918-1948 Δυο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση" Μαυρίκος Γ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου