Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Καλές εισηγήσεις, όχι μαζική δράση, η κύρια αποστολή του συνδικαλιστικού κινήματος

 Οι θέσεις της Ελληνικής Δεξιάς (Λαϊκό Κόμμα, Ελληνικός Συναγερμός, ΕΡΕ, Ν.Δ.) για τον συνδικαλισμό, γενικά δεν έχουν αλλάξει και πολύ στην μικρή διάρκεια της Ιστορίας της (περίπου εκατό χρόνια): «Το ιδανικό είναι να μην υπάρχει συνδικαλισμός. Αφού όμως δεν μπορούμε να τον εξαφανίσουμε, καλύτερα να τον ελέγχουμε. Άρνηση οποιασδήποτε μαζικής, συλλογικής δράσης (π.χ. απεργία, επίσχεση εργασίας, κ.λπ.). Από τα στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, περιμένουμε καλές εισηγήσεις, προτάσεις για διάλογο, κατανόηση και υπομονή· η εργασιακή ειρήνη προηγείται».

Θεμιστοκλής Μπάλλας του Μάρκου (1917-2002). Καρδιτσιώτης πολιτικός. 1946-1967: Από το Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων και το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού του Γεωργίου Παπανδρέου, στον Ελληνικό Συναγερμό του Παπάγου, στην ΕΡΕ του Κων.νου Καραμανλή και στην συνέχεια, πάλι στο Κόμμα Φιλελευθέρων του Γεωργίου Παπανδρέου. Μεταδικτατορικά, στην Νέα Δημοκρατία.
Αποσπάσματα από την ομιλία του στην Βουλή το 1977 (Πρακτικά Τμήματος Διακοπών, Θέρος 1977, σελ. 968), για τον συνδικαλισμό, στην οποία αναπτύσσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια και αφέλεια τις διαχρονικές αντιλήψεις της Δεξιάς για το θέμα :
«Κύριε Πρόεδρε, θελγόμεθα από το καθεστώς της ατομικής πρωτοβουλίας, διότι είναι αναμφισβήτως παραγωγικότερον και περισσότερον φιλελεύθερον.
Είμεθα κατά συνέπειαν εναντίον της μαζικής δράσεως».
«Υποχρέωσις του συνδικαλισμού είναι να μην μένη αμετακίνητος εις τας θέσεις του, αδιαφορώντας δια τας δυνατότητας του Κράτους και τα συμφέροντα των άλλων τάξεων».
«Η κυρία αποστολή των συνδικαλιστών δεν είναι η θερμή δράσις, αλλά οι καλές εισηγήσεις. Το Κράτος δεν είναι άδικον. Δεν γνωρίζω εγώ κανέναν Πρωθυπουργόν ή Υπουργόν που να έχη σκοπόν την αδικίαν. Μόνον από λάθος μπορεί να γίνη η αδικία και ποτέ από πρόθεσιν. Αλλά τα λάθη γίνονται σπάνια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου