Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Πώς χάθηκε η μάχη του Μακρυγιάννη


Εναλλακτικός τίτλος της δημοσίευσης, Πώς θα μπορούσε να κερδηθεί από τον ΕΛΑΣ. Ή ακόμα,
"Ο Δούρειος Ίππος".

Ο Ιορδάνης Παπαζαχαρίου (1898-1980), ήταν ένας αγωνιστής της Αριστεράς, μέλος του ΚΚΕ από το 1922 και είχε στο ενεργητικό του, πέρα από τους πολυάριθμους αγώνες και φυλακίσεις, πολλές και καλές εφευρέσεις. Ήταν κάτοχος επτά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Βλέποντας λοιπόν κατά την διάρκεια της περίφημης μάχης του Μακρυγιάννη την αδυναμία των Ελασιτών να πλησιάσουν τον τοίχο του στρατοπέδου, ο πάντα ευρηματικός και πανέξυπνος κομμουνιστής εφευρέτης πρότεινε στην Οργάνωση της Καλλιθέας την κατασκευή ενός "Δούρειου Ίππου" !!! Έτσι έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με τη συμβολή των πολυάριθμων ενθουσιωδών Επονιτών της Καλλιθέας. Ήταν μια καταπληκτική κατασκευή από ατσάλινη λαμαρίνα και θώρακα γερμανικού τανκ, η οποία δοκιμάστηκε άμεσα. Το οπλοπολυβόλο που την χτύπησε από πολύ μικρή απόσταση, ούτε καν "την γαργάλησε".


Με τον "Δούρειο Ίππο", οι Ελασίτες θα μπορούσαν άνετα να πλησιάσουν τον τοίχο του στρατοπέδου, να τοποθετήσουν εκρηκτικά και προ παντός να μην είναι εκτεθειμένοι στα πυρά που προέρχονταν από τα πολυβολεία της Ακρόπολης.

Όμως, "η Οργάνωση είχε δύναμη".

Το 1976, ο Ιορδάνης Παπαζαχαρίου ή "Χαφιές" (όπως ήταν το ελασίτικο ψευδώνυμό του), ξαναχτύπησε. Με την βοήθεια παλιών βετεράνων του ΕΛΑΣ, άφησε ένα ξύλινο ομοίωμα του "Δούρειου Ίππου" έξω από το Ζάππειο Μέγαρο !!! Και όχι μόνο αυτό, αλλά αφιέρωσε την κατασκευή στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Σταμάτη, που ως γνωστόν στους παλιούς δεν άφηνε εκδήλωση για τη μάχη του Μακρυγιάννη χωρίς να παρευρεθεί επίσημα. Στους έκπληκτους στην κυριολεξία αστυφύλακες έδωσε το τηλέφωνό του, για να τον πάρει ο ίδιος ο Υπουργός για να του ...εξηγήσει.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι από τη σκηνή που έγινε στο Ζάππειο και αφιερώθηκε στην Οργάνωση Βάσης της ΚΝΕ Καλλιθέας.


Να τι έγραψε ο ίδιος στο πίσω μέρος της φωτογραφίας στους Κνίτες της Καλλιθέας:



«Ιορδάνης Παπαζαχαρίου.

25.7.76
Αφιερώνεται στην ΚΝΕ Καλλιθέας.

Παιδιά:
Ο Δούρειος Ίππος που φαίνεται στη φωτογραφία είναι η συσκευή με την οποία έξι άτομα θα μπέναμε στο Τάγμα του Μακρυγιάννη. Είπε σαν το πρότεινα η οργάνωση:
«Μάστορα, μην κουράζεσαι, έχουμε δύναμη μεγάλη».
Είχαμε δύναμη αλήθεια. Μα γιατί δεν πήγαμε από τη Λεωφόρο Συγγρού ευθεία στο τάγμα χωρίς πολλά θύματα; Ποιος μας γέλασε και παλεύαμε δήθεν στις ταράτσες για να ξεκαθαρίσουμε τα νώτα μας;
Πάνε αυτά... Η φωτογραφία είναι από το Ζάππειο. Πήγα το Δούρειο στις 25.7.76. Έβγαλα τις ρόδες. Τ' άφησα δίπλα στο άγαλμα του Ζάππα. Τώρα το πήγανε εκεί που βλέπετε. Έγραψα προς τον υπουργό Δ. Τάξεως και το τηλέφωνο μου.

Αν με καλέσει θα τα πούμε.

Χαφιές»

Πηγές:


3 σχόλια:

  1. Παρολο που ο υποτιτλος του ιστολογίου σας διακυρισει ότι αυτό είναι «Ενάντια στη διαστρέβλωση» βλεπω ότι στη διαστρεβλωση εισαστε μανουλες. Που το ειδατε ότι ο Ιορδανης Παπαζαχαρίου ή χαφιές ηταν μελος του ΚΚΕ και μαλιστα από το 1922;;;
    Ουδεποτε ο Ιορδανης υπηρξε μελος του ΚΚΕ, με το οποιο ηταν σε συνεχη συγκρουση, ακομα και στους τοπους εξοριας, όπως η Μακρονησος. Μπροστα μου ειχε «βαλει χερι» στον Γιαννη Ριτσο επειδη όταν ηταν βρίσκονταν στη Μακρονησο η γκρούπα των διανοουμενων του κομματος λογοκρινε τα ποιηματα του και δεν τα ενεκρινε να κυκλοφορησουν στους αλλους εξοριστους. Ηταν βεβαιως φιλος του Αυγερόπουλου, αλλά η σχεση του με το ΚΚΕ ητραν μια διαρκης συγκρουση. Ο Ιορδανης ηταν ενας βαθυτατα αναγεννησιακός ανθρωπος και πολλες από τις οι ιδεες του ηταν πιο κοντα στην αναρχια αλλά, αλλά ο ιδιος δεν ειχε το θεωριτικο υποβαθρο ώστε να το γνωριζει. Ηταν ενας μοναχικος λυκος, μαραγκος στο επαγγελμα, ζουσε μεσα στο μαραγκουδικο του, ένα υπογειο (Ελλης & Σοφοκλεους, Καλλιθεα) και όπως ελεγε «Εχω 10 διπλωματα, 8 (και όχι 7) ευρεσιτεχνιας και 2 τρελας» (η ασφαλεια τον ειχε κλεισει 2 φορες στο ψυχιατρειο, αλλά τα ειχε …400)! Υπεγραφε τα ποιηματα του ως «Ιορδανης Παπαζαχαριου – χαφιές» και όταν τον ρωτουσαν γιατί υπογραφει ως χαφιες, η απαντηση του ηταν: «Αφου αυτοι οι κομουνισταραδες δηλωνουν επαναστατες, τοτε εγώ ειμαι χαφιες»!
    Ο γιος γιος του είναι ο Ευαγγελος ή Ζαχος Παπαζαχαριου, εθνολογος δηλωνει ο ιδιος, γνωστος στους κυκλους του Παρισιου και συγραφεας των στιχων από το δισκο «Η Μαστορατζα του Ερντεμπίλ» των Χειμερινων Κολυμβητων κ.ο.κ.
    Αυτα κι ελπιζω να μην χρειαστει να επανελθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάμε για δημοσίευση άνω των δέκα ετών, καμία σκόπιμη διαστρεύλωση, απλά δεν έγινε διασταύρωση από άλλες πηγές της «ιδιότητας του κομματικού μέλους» ή όχι του Ιορδάνη Παπαζαχαρίου, χαχαχα, η πληροφορία προερχόταν από αφιέρωμα του «Σχολιαστή» στον Δεκέμβρη.

      Διαγραφή
  2. Οk, δεχομαι την εξηγηση. Κι ενα μικρο tip απο μενα, για να παρετε μια ιδεα περι του Ζάχου, του υιου του Ιορδανη: https://www.lifo.gr/culture/vivlio/i-apsia-ki-eleytheri-zoi-toy-ethnologoy-e-zahoy-papazaharioy.
    Ο Ζαχος μπροστα στον πατερα του μοιαζει με ...αρσακειαδα. Ο Νιτσε, στο «Ταδε Εφη Ζαρατούστρα», λεει ότι: «Πρέπει να έχει κανείς μέσα του το χάος, για να γεννήσει ένα αστέρι πού χορεύει». Ο Νιτσε οταν το’γραφε αυτό πρεπει να ειχε στο μυαλο του τον Ιορδανη, κι ας γεννηθηκε 15 χρονια αργοτερα, τη χρονια που πεθανε ο Φριδερίκος. Ο Ιορδανης πραγματικα κουβαλουσε μεσα του το χαος, που γεννησε εκεινο το αστερι που τον οδηγουσε σε ολη την περιπετιωδη ζωη του, την οποια εζησε με τρελα και σφριγος καυλωμενου εφηβου.
    Οταν ο νεος διοικητης της Μακρονησου συγκεντρωσε τους κρατουμενους για να βγαλει το λογο του και, προκειμενου να τους σπασει τον τσαμπουκά, απαιτησε απ΄ολους να γονατησουν, ο Ιορδανης ηταν ο μοναδικος που αρνηθηκε να το κανει. και εμεινε ορθιος με κινδυνο να τον σκοτωσουν. "Ειχα δει τον διοικητη οτι προβαριζε τον πανηγυρικο που θα εβγαζε και σκεφτηκα οτι αν με σκοτωναν θα χαλαγε η φιεστα που ειχαν ετοιμασει, ετσι αποφασισα να το ρισκαρω και δικαιωθηκα. Ηταν παντως θλιβερο να βλεπεις ολη την ηγεσια της αριστερας γονατισμενη" ελεγε μετα τη μεταπολιτευση παρουσια συγκρατουμενων του, χωρις να αμφισβητει κανενας τα λεγομενα του. Ηταν θειος (παρ΄οτι συνομιληκοι) του Ακαδημαίκου Ιορδανη Παμπουκη. Εκτος απο ποιητης, συγραφεας, εφευρετης και τρελος, παρ΄ολο που ηταν αθεοςηταν και ψαλτης στον Αγιο Λουκα στην Πατησιων: «Αν σπασεις το κεφαλι καποιου με ένα ροπαλο θα σε πουν εγκληματια και θα σε κλεισουν φυλακη, αν το κανεις με το στραυρό θα θεωρηθει μια καλη πραξη» ελεγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή