Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Η αρθρογραφία του Κ.Σπέρα σε φιλοφασιστική εφημερίδα





Η Εθνική Σημαία, υπήρξε το επίσημο όργανο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Γεωργίου Μερκούρη, το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρώτο διεθνές φασιστικό συνέδριο, στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου του 1934 στο Μοντρέ της Ελβετίας. Το κόμμα αυτό, διαλύθηκε όπως όλα τα κόμματα από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, για να ανασυνταχθεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όπου συνεργάστηκε στενά με την ΕΣΠΟ και τις άλλες φιλογερμανικές οργανώσεις, για την συγκρότηση ελληνικής Λεγεώνας και την αποστολή της στο ανατολικό μέτωπο (βλ. Ι. Χονδροματίδη: «Η Μαύρη Σκιά στην Ελλάδα»).
Χαρακτηριστική η αρθογραφία της εφημερίδας: «Η πολιτεία έχει επιδείξει ολιγωρίαν ασυγχώρητον εις την υπόθεσιν αυτήν του μεγαλυτέρου κοινωνικού κινδύνου. Τρέχουν, αγωνίζονται εργάζονται οι 15 αστυνομικοί της υπηρεσίας Διώξεως Κομμουνισμού. Αλλά τι μπορούν να προφθάσουν; Πώς να επαρκέσουν στην παρακολούθηση, στη συλλογή πληροφοριών, στα προληπτικά μέτρα, την ασφάλεια, την αντιμετώπιση συγκεντρώσεων, την οργάνωσιν συστηματικής αμύνης;»

Mία εβδομάδα πριν την διοργάνωση του συνεδρίου της φασιστικής διεθνούς, εγκαινιάζονται στην Αθήνα τα γραφεία του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, φυσικά με την παρουσία του Κώστα Σπέρα.



 


Ο Σπέρας, δεν αρκείται σε απλή παρουσία στα εγκαίνια των γραφείων του φασιστικού κόμματος. Αρθογραφεί μαχητικά στην «Εθνική Σημαία», καταφερόμενος ενάντια σ’ όλους τους συνδικαλιστές ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης - και φυσικά στους κομμουνιστές συνδικαλιστές, τους οποίους κατηγορεί πως λαμβάνουν «επίδομα από τη Μόσχα». Και όλα αυτά, δύο μόλις μέρες, πριν τη συμμετοχή του κόμματός του στο διεθνές φασιστικό συνέδριο!






Χαρακτηριστική η αρθογραφία του Κ.Σπέρα, καταλήγει στην πρόκληση: «Ο ισχυρός βραχίων της «Εθνικής Σημαίας», θα τεθή δια να σύρη εκ του βορβορώδους εδάφους τους εργάτας, τους υπαλλήλους και πάντα εργαζόμενον και θα τους σύρη εις το στερεόν έδαφος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, αποξηραίνων τα τενάγη ίνα μη υπάρχη πλέον κίνδυνος να εμπλακούν εις αυτά».




Τα συμπεράσματα δικά σας.

υ.γ πατήστε πάνω στις εφημερίδες για να τις διαβάσετε.

4 σχόλια:

  1. Για αυτά τα ζητήματα τον κατηγορεί ο Ριζοσπάστης τον Κ.Σπέρα
    http://img199.imageshack.us/img199/5906/oanarxikossperasstelexo.jpg

    http://img266.imageshack.us/img266/6213/193606rizospastis.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
    Άλλο κόμμα ιδίων αντιλήψεων, ήτο το Ελληνικό Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Γεωργίου Μερκούρη, το οποίο ιδρύθηκε το 1934 και υποστηρίχθηκε από πολλούς βασιλόφρονες αποστράτους αξιωματικούς. Ο Μερκούρης γιος του Δημάρχου Αθηναίων, Σπύρου Μερκούρη, ήταν στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, από το οποίο απεχώρησε το 1932. Δημοσιογραφικό όργανο του κόμματος ήταν η ημερήσια εφημερίδα “Εθνική Σημαία”. Στο κόμμα αυτό προσχώρησε μετά τη διάλυσή της και η οργάνωση Μελανοχιτώνων την οποία είχε σχηματίσει ο Αλέξανδρος Γιάνναρος. Ο Αλέξανδρος Γιάνναρος μαζί με τον πατέρα του εξέδιδαν την “Πρωινή” και την “Εσπερινή”, δύο σημαντικές εφημερίδες της εποχής. Όπως γίνεται αντιληπτό και από το όνομά τους οι Μελανοχίτωνες φορούσαν μαύρα πουκάμισα κατά το φασιστικό πρότυπο. Τα γραφεία της οργανώσεως ευρίσκοντο στο κτίριο Γιάνναρου, επί των οδών Φιλελλήνων και Όθωνος στην Αθήνα.
    nazi_pagan_071Όμως, τα Ελληνικά πολιτικά πράγματα ήσαν πολύ διάφορα των Ευρωπαϊκών. Η σαρωτική άνοδος του Εθνικοσοσιαλισμού και του Φασισμού οδήγησε πολλούς βασιλόφρονες στην υιοθέτηση φιλο-εθνικοσιαλιστικών και φιλοχιτλερικών θέσεων. Από την εφημερίδα “Ο Τύπος” της 26/1/1936 πληροφορούμεθα μάλιστα ότι στις εκλογές συμμετείχε και η Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωσις του Γεωργίου Στελιόπουλου με την επωνυμία “Αγκυλοσταυρίται” και με έμβλημα το Στέμμα και κάτωθεν αυτού κύκλο με αγκυλωτό σταυρό. Βέβαια, η οικειοποίηση εθνικοσοσιαλιστικών και φασιστικών απόψεων δεν ήτο προνόμιο μόνον των βασιλοφρόνων. Και από την αντίθετη πλευρά, στους Φιλελευθέρους, υπήρξε σχετική επιρροή. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος στα τέλη του βίου του είχε γοητευθεί από το φασιστικό καθεστώς και από αυτόν τον ίδιο τον Μπενίτο Μουσολίνι.


    απο την φασιστοσελίδα της Χρυσης Αυγής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Ελληνικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν ένα μικρό ναζιστικό πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1932 από πρώην υπουργό Γεώργιο Μεκρούρη.

    Ιδρυμένο στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1932, το Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν μία απ' τις διάφορες ακροδεξιές ομάδες που δρούσαν στη χώρα εκείνο τον καιρό [1], αλλά ήταν αυτό που διακρίθηκε περισσότερο για την ισχυρή του υποστήριξη προς τον Αδόλφο Χίτλερ, και την επιδίωξη του να αντιγράψει το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών στους οργανωτικούς και του πολιτικούς όρους. Το Ελληνικό κόμμα, εντούτοις, απέτυχε να γίνει κάτι παραπάνω από ένα μειοψηφιακό κίνημα και δεν συνεργάστηκε με το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά, αν και πολλοί από τους οπαδούς του συμφιλιώθηκαν με τη νέα κυβέρνηση.

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%A3%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%9A%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαίρομαι πάρα πολύ που κάνετε αυτόν τον κόπο να με ενημερώσετε για την εξέλιξη της συζήτησης γύρω από τον Κ. Σπέρα. Καταρχήν η χρησιμοποίηση του άρρου μου στο ιντιμεντια δεν έγινε από μένα, αλ΄λα αυτό δε με ενοχλεί καθόλου. Το φύλλο που έχετε ανακαλύψει είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και ενδέχεται να ανατρέψει πράγματι την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα. Οι επιπλέον πληροφορίες που έχω για την δολοφονία του Κώστα Σπέρα βρίσκονται στο Αρχείο του Ν. Σύριγγα στο ΕΛΙΑ. Δυστυχώς δε θυμάμαι ακριβώς σε ποιά μαρτυρία από τις 5 - 6 που έχει συγκεντρώσει. Υπόσχομαι να το κοιτάξω πιο επισταμένα. Πάντως η υποστηριζόμενη από εσάς εξέλιξη του Σπέρα δεν είναι εντελώς παράλογη καθώς το διεθνές ρεύμα στο οποίο ανήκε ο Σπέρας είχε ακριβώς την ίδια πορεία. Ο Σπέρας δεν ήταν ακριβώς αναρχοσυνδικαλιστής με την έννοια που το ορίζουμε σήμερα. Αντιστοιχεί περισσότερο στο ρεύμα του Ζωρζ Σορέλ. Το ρεύμα αυτό ήταν πολύ ιδιαίτερο και συναντήθηκε με την γαλλική φιλοβασιλική και αργότερα φασίζουσα άκρα δεξιά με έναν περίεργο δρόμο. Εάν πράγματι ισχύει αυτό το οποίο παρουσιάζεται -- πράγμα πάρα πολύ πιθανό -- τότε είμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη και σας ευχαριστούμε για αυτό. Θα ενδιθαφερόμουνα για περισσότερτες λεπτομέρειες. Ευχαριστώ πολύ
    Ελπίζω να βρω χρόνο να ασχοληθώ ιδιαίτερα με το ζήτημα αυτό. Παρακαλώ να υπάρξει δημοσίευση της επιστολής αυτής.
    Κώστας Παλούκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή